Raportul ONU despre Coreea de Nord: „Sute de mii de deținuți politici au murit prin înfometări, muncă forțată, execuții, tortură, violuri și avorturi și infanticiduri”

Raportul ONU despre Coreea de Nord: Sute de mii de deținuți politici au murit prin înfometări, muncă forțată, execuții, tortură, violuri și avorturi și infanticiduri
Publicat: 17/02/2014, 18:53

Coreea de Nord a comis și comite numeroase crime împotriva umanității, subliniază Comisia ONU de anchetă asupra situației drepturilor omului în această țară, în primul său raport, difuzat luni, îndemnând Consiliul de Securitate al ONU să sesizeze Curtea Penală Internațională, relatează AFP.

„Comisia a stabilit că încălcări sistematice, extinse și grosolane ale drepturilor omului au fost și sunt comise de către Republica Populară Democratică Coreea, iar în numeroase cazuri aceste încălcări constituie crime împotriva umanității”, se arată în raport, primul atât de detaliat.

Comisia a fost creată în mai 2013 de către Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, la Geneva.

Ea îndeamnă Consiliul de Securitate al ONU, în concluziile raportului, să sesizeze Curtea Penală Internațională (CPI), pentru ca cei vinovați de comiterea acestor crime să dea socoteală.

Președintele Comisiei ONU de anchetă, autralianul Michael Kirby, a declarat luni, după publicarea raportului, că membrii comunității internaționale nu mai pot să spună că nu cunosc situația, ca scuză pentru a nu acționa.

„La sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, mulți oameni au spus «nu știam»”, a declarat Kirby, prezentând presei raportul, la sediul ONU, la Geneva. „Acum comunitatea internațională știe”, a continuat el, referindu-se la crimele împotriva umanității denunțate în raport. „Nu va exista posibilitatea unor scuze, în cazul unei inacțiuni, spunând «nu știam»”, a subliniat australianul.

Comisia apreciază că „sute de mii de deținuți politici au pierit în lagăre, în ultimii 50 de ani”, „eliminați gradual prin înfometări provocate în mod intenționat, muncă forțată, execuții, tortură, violuri și refuzul dreptului la reproducere aplicate ca pedepse, avorturi provocate cu forța și infanticiduri”.

Cei trei juriști internaționali care fac parte din Comisie au stabilit că numărul de lagăre și deținuți a scăzut, în urma deceselor și unor eliberări, dar au estimat că între „80.000 și 120.000 de deținuți politici sunt deținuți, în prezent, în patru lagăre-închisori mari pentru politicieni”.

Între politicile care constituie crime împotriva umanității, potrivit definițiilor dreptului internațional, Comisia enumeră „exterminări, asasinate, sclavie, torturi, violuri, avorturi provocate cu forța și alte violențe de natură sexuală, persecutări din motive politice, religioase, rasiale și în funcție de sex, transferuri forțate de populație, dispariții și acte inumane provocând în mod deliberat foamete în mod prelungit”.

Ea menționează, în anii ’90, politici utilizate împotriva unor populații înfometate, „pentru a susține sistemul politic, știind că aceste decizii agravau foametea și moartea unei mari părți a populației”.

Comisia pune în discuție „răspunsul inadecvat”, în ultimii ani, din partea comunității intenaționale, față de aceste crime și solicită ca membrii „comunității internaționale să accepte responsabilitatea de a proteja poporul Coreei de Nord”.

Cei trei juriști din cadrul Comisiei nu au putut să viziteze Coreea de Nord, în pofida faptului că au solicitat acest lucru. Ei au intervievat, în numeroase țări, fugari și martori, în vederea întocmirii acestui raport care are 372 de pagini.

„Sute” de oficiali nord-coreeni ar putea să fie vinovați de încălcarea drepturilor omului și crimele împotriva umanității comise în Coreea de Nord, a estimat luni Comisia.

Întrebat despre numărul de persoane care ar putea să fie învinovățite pentru crimele comise în Coreea de Nord, președintele Comisiei Michael Kirby a răspuns că „ar putea exista sute”, subliniind că numărul unu nord-coreean Kim Jong-un are, de asemenea, „o mare parte de responsabilitate”.

El propune crearea de către ONU a unei structuri care să continue să înregistreze încălcările și să pregătească mijloacele prin care să fie trași la răspundere cei care se fac vinovați de comiterea acestor încălcări.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Polonia, îngrijorată de escaladarea conflictului în Ucraina: „Simțim că necunoscutul se apropie”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Autoritățile italiene au recuperat artefacte în valoare de 8 milioane de euro excavate ilegal